تمدن اسلامی و لزوم توجه به میراث علمی ما

انتشار یافته در تاریخ: 3 نوامبر 2013

شايد بسیاری از  جوانان ما تنها همين قدر بدانند که دانشمنداني همچون جابربن حيان، ابوعلي سينا، ابوریحان بیرونی و زکرياي رازي انسان‌‌هاي بزرگي در تاريخ ما بوده‌‌اند. اما آيا تمام داستان همین است؟ نحوه بیان مطالب در کتب رایج درسی به گونه‌‌ای بوده است که جوانان ما علم را پدیده‌‌ای غربی تلقی نمایند و نقش اندیشه پدران خویش را در آن درک نکنند.

Stand_IslamicCiv

در این سخنرانی بحثی پيرامون لزوم نگاه عميق‌‌تر به ميراث علمی ما ارائه می‌‌گردد. اين ميراث چگونه به کار آينده ما خواهد آمد؟ اگر اين میراث نتواند برای امروز و فردای ما نقشی ايفا کند، حق است پرسيده شود که چه لزومي براي درک آن وجود دارد؟ چنانچه خواهیم دید، از یک سو این میراث با دانشی که  امروزه در دانشگاه‌‌ها تدریس می‌‌شود کاملاً مرتبط است و از سوی دیگر مبنایی بی‌‌نظیر برای استقلال فکری ما در جهت‌‌گیری علمی و فنی در آينده است. با تمرکز بر دستاوردهای  ناشناخته فنی و مهندسی در تمدن اسلامی در حوزه‌‌های  تکنولوژی، فیزیک مکانیک، پمپ‌‌ها و ساعت‌‌ها،آدمواره‌‌ها و … نشان داده خواهد شد که بسياری از آن‌‌چه امروز بدون نام يا گاه به نام ديگران تدريس می‌‌شود، از دستاوردهای اين ميراث علمی یا در امتداد آن است. نهایتا نتایج مهمّی  که درک  این پیشینه علمی برای آینده ما  در بر  دارد ، تشریح خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلاش علمی خستگی‌ناپذیر
تصویر استاد در حال سخنرانی

احیای ارزش‌های خانواده و دفاع از جامعه خانواده‌محور، و در یک کلام ترویج خانواده سالم به عنوان راهکار اصلی سلامت اجتماع، وجه بارز کار علمی استاد را تشکیل می‌دهد، و سابقه‌ای بیش از چهل سال را در تحقیق و مشاوره رقم زده است. در نگرش ایشان، ارزش‌های اجتماعی از خانواده سرچشمه می‌گیرد و خانواده منبع رشد اخلاقی جامعه است، و حل مؤثر بیماری‌های اجتماعی با توجه به محوریت خانواده سالم امکان‌پذیر خواهد بود.

کتاب اخیر ایشان «خانواده در تندباد»، به ریشه‌یابی عمیق آسیب‌های خانواده در عصر ما و راه‌حل‌های خروج از این آسیب‌ها می‌پردازد. ایشان در فاصله سال‌های 1386 تا 1390 عهده‌دار ریاست مرکز مشاوره روانشناختی دانشگاه علم و صنعت و نیز مشاور دانشکده مهندسی برق در ارتقای فضای انسانی و پیشرفت علمی بوده‌اند.

با اعتقاد به ضرورت گفتگوی اساتید با یکدیگر و همگرایی در بینش‌های اجتماعی و سیاسی آنان، ایشان از یاری‌دهندگان و احیاکنندگان هم‌اندیشی اساتید در دانشگاه بودند. وجه بارز دیگر در فعالیت علمی و تخصصی ایشان، حوزه جوانان، و روانشناسی اجتماعی و محیطی با تکیه بر محیط‌های آموزشی، به‌ویژه آموزش عالی و دانشگاهی است، و کتاب تحلیلی استاد با نام «مدیریت تحول‌گرا در دانشگاه» برآمده از سال‌ها تحقیق و تجربه در این حوزه است.

ایشان تا سال 1403 به عنوان مشاور معاونت فرهنگی و یا مشاور ارشد رئیس در دانشگاه‌ها فعالیت کرده‌ و بر نظریه پیشرفت علمی بر مبنای ارتقای فضای انسانی تأکید می‌کنند. اغلب مخاطبان دانشگاهی ایشان را با سخنرانی‌هایشان می‌شناسند، که تلاش شده در این سایت به‌صورت منظم ذخیره و آرشیو گردد.

کتاب‌های اخیر
(کلیک برای اطلاعات بیشتر)